MENÜ

  

15 éves az OPC

Opel 15 évvel ezelőtt készítette el az első Opel Performance Center modellt, ami nagy sikert aratott. Azóta bővült a modell választék és erősebbek lettek a modellek. Az OPC modellek a hagyományos Opel modellek sport változatai, ami olyan ügyfeleknek készülnek, akik szeretik a nagy teljesítményű modelleket, de megfizethető áron szeretnének hozzájutni. Az autópiacon még hasonló a Holden és HSV, vagy pl. a Mercedes-Benz és az AMG márkák is. Az OPC korszak első modellje az Astra G OPC-vel kezdődött, amiből készült 3 ajtós és Caravan (kombi) kivitel is.

     

Az Astra OPC felhangolása tartalmazza a karosszéria elemek módosítását, amik között megtalálható a sport első- és hátsó ütköző, az oldalsó sport küszöbök, az aerodinamikai tető légterelő, és a két beépített trapéz kipufogóvég. Az OPC változatok elődjének lehet tekinteni a GSI sport változatokat is, ami az Astra F-ből, Corsa A-ból is készült. A GSI és OPC változatok versenyképesek a riválisaikkal és a jelenlegi csúcs OPC modell 325 lóerő leadására képes, ami nem más, mint a legnagyobb OPC modell az Insignia. Opel Astra OPC 1999-ben jelent meg először, ami 160 lóerős erőforrást kapott. A 2.0 literes ECOTEC motor 136 lóerős teljesítményét 160 lóerőre emelték meg, de 200 lóerős változat is elérhető volt. A 2.0 literes motor kovácsolt dugattyúkat és új vezérműtengelyt, valamint nagyobb légnyílásokat és kipufogó csatornát kapott. A motor feljavítása még tartalmazza a vezérlőegység optimalizálását is.

   

Az Astra alváza is kapott módosításokat, amiknek köszönhetően elboldogul a nagyobb teljesítménnyel is. A nagyobb teljesítményhez még alacsonyabb súlypont is társul, ami köszönhető a 2 cm-es ültetésnek, valamint a jobb menetteljesítményről és a megállásról gondoskodnak a Bilstein lengéscsillapítók és a nagyobb féktárcsák, amik a 17”-es BBS felnik mögött rejtőznek. Az Opel OPC csomag még hozzáteszi a Recaro kagylóüléseket is. Az OPC sport részleg nem hagyta abba az Opel kínálatában található modellek felhangolását. A következő  modell a hétszemélyes családi Zafira első generációja volt, ami a reklámokból híres volt a padlóba süllyesztett plusz két üléssel. Az OPC sportrészlege viszont elkészítette az egyik leggyorsabb családi hétszemélyes modellt, aminek orrába egy 2.0 literes 192 lóerős benzinmotort építettek be.

     

Az OPC modellek bizonyították mennyire jók, amiket a legendás 20.8 km hosszú Nürburgring-Nordschleife versenypályán is teszteltek. A második generációs Astra OPC körrekordja 8:35:94 perc volt 2005-ben, amivel akkor a leggyorsabbnak számított kategóriájában. A Zafiar OPC-vel is megfutották a körrekordot 8:54:38 perces köridővel, amivel igazán gyorsnak számít a családi 7 személyes egyterűek között. Az Astra és Zafira OPC modellek mellett még kezelésbe vették a Corsa, Vectra modelleket és az új Insignia-t (Vectra utód) is. A Corsa OPC-vel szintén rekordot döntöttek 2007-ben, ami a kategóriája leggyorsabbja lett a 8:47:99 perces köridővel. Opel két limitált kiadású OPC változatot is piacra dobott, amik a Nürburgring Edition jelölést viselték. Az Astra H OPC változatából készült az első speciális változat.

     

A másik Nürburgring változat pedig a Corsa OPC-ből készült, ami 18 plusz lóerővel, 210 lóerő leadására volt képes, amit az 1.6 literes turbófeltöltős benzinmotor biztosított és a sper difi is biztosította a jobb menetteljesítményeket. A jelenlegi legfrissebb Astra OPC-t 2012 nyarától forgalmazzák, ami már 280 lóerős 2.0 literes turbófeltöltős benzinmotort kapott, aminek maximális nyomatéka 400 Nm. A legfrissebb Opel Astra OPC 0-100 km/órás gyorsulása 6.0 másodpercig tart, és a csúcssebessége 250 km/óra. A legújabb Astra OPC finom hangolása a szintén a Nürburgring Nordschleife versenypályán készítették. Az OPC Astra kapott HiPerStrut első felfüggesztést és mechanikus sperrdifit, amik garantálják a kiemelkedő úttartását. A megállásról Brembo nagy teljesítményű fék rendszer gondoskodik. A csúcs OPC pedig az Insignia, aminek orrában egy 2.8 literes V6-os motor található, ami 325 lóerőt és 435 Nm nyomatékot biztosít a nagy sedan-nak, ami négy keréken keresztül jut az útra. Az OPC Insignia 0-100 km/órás gyorsulása 6.0 másodpercet vesz igénybe, ami a ST kombi változat esetében 6.3 másodpercig tart. A csúcssebességét pedig 250 km/órára korlátozza az elektronika, de akinek ez nem lenne elég azok választhatják az Unlimited-Version változatot, aminek csúcssebessége már 270 km/órára, de a Sports Tourer változat esetében csak 265 km/óra. 

2014. 12. 26., 21:11:48

HTML Hit Counter
HTML Hit Counter

Free Counter
Free Counter

HTML Hit Counter
HTML Hit Counter

Asztali nézet