MENÜ
     
 

Václav Laurin 150 éves lenne

Václav Laurin a mobilitás bohémiai úttörője, és a Škoda Auto egyik alapítója ma lenne 150 éves. A gépészmérnök Václav Klement-vel 1895-ben hozta létre a Škoda Auto elődjét a Laurin&Klement (L&K) vállalatot. A vállalat eleinte kerékpárok és motorkerékpárok gyártásával foglalkozott, majd később 1905-ben megjelentek az autók a kínálatukban. A Laurin&Klement 1925-ben egyesült Emil Škoda Plzeňi vállalatával, ami után 1930-ban hunyt el Václav Laurin. Laurin és a hozzá hasonló vállalkozó szelleme, valamint a minőségi kézműves munkája alapozta meg a napjainkba elismert jó hírét az Európai autógyártás meghatározó szereplőjeként.

 
   
  30 évesen megragadta a lehetőséget és megalapította a vállalatát Václav Klementtel. Václav Klement oldalán a 20. század első felének legsikeresebb autógyártójának névadó alapítója lett. Václav Laurin 1865 szeptember 27-én született Turnov-ban, közel a bohémiai Kameni faluban. Szülei lehetővé tették számára, hogy géplakatos gyakornokként tanuljon, majd a képzés után további tapasztalatra tett szert számos más mesterembernél. 1893-ban Drezdába költözött, ahol a gőzmotorok működését tanulmányozta. A visszatérése után Turonovban, Laurin és üzlettársa Josef Kraus kerékpárokat kezdett gyártani. Később 1895-ben szakmai életét meghatározó lépésre szánta el magát Václav Klement-vel, így a Laurin&Klement nevet létrehozva kerékpár javító műhelyet nyitottak Mladá Boleslav-ban.  
 

 

Václav Laurin & a legújabb Skoda logo

 
  A javítóműhely később már kerékpárgyártás otthona lett. Az első években megjelent a Slavia kerékpár, ami az első gyártott kerékpár a Laurin&Klement-nél, és a márka szlogenje „Csak a legjobb lehet elég jó az ügyfeleknek”. 1898-ban már 40-en dolgoztak a L&K-nek, és 1899-ben már be is mutatták az új segédmotoros kerékpárjukat. 1905-ben a vállalat döntő fontosságú lépést tett az autógyártás irányába, és elkészült az első Laurin&Klement autó. Az egyesülés után Václav Laurin műszaki igazgatóként dolgozott tovább az új vállalatnál. A következő években viszont megromlott az egészségügyi állapota, ami miatt fokozatosan visszavonult az aktív munkából. Václav Laurin 1930 december 4-én 65 éves korában hunyt el Mladá Boleslav-ban.  
 

 

1906 L&K Voiturette A és az új Skoda SuperB Laurin&Klement

 
 

Václav Laurin 150. születésének évfordulója mellett a Škoda két másik jubileumot is ünnepel idén, ami a 120 évvel ezelőtt alapított Laurin&Klement, illetve a 110 éves évfordulóját ünnepli az autógyártásnak Mladá Boleslav-ban, ami a Škoda márkát a világ egyik legnagyobb történelmével rendelkező és tradícióval büszkélkedő vállalatává avatja. A Laurin és Klement által alapított vállalat 1895 óta nemzetközileg sikeres gyártóvá fejlődött, ami 7 modellsorozattal és 40 modellváltozattal van jelen ma az autó piacon. 1905 óta gyártott több, mint 17 millió jármű egyértelműen bizonyítja a Škoda márka sikerét.

- Kartos Patrik -

2015-10-02, 19:11:07

 
     

 

HTML Hit Counter
HTML Hit Counter

Free Counter
Free Counter

 

2015 ABT RS3 Sportback

 

 

 

 

Web Counter
Web Counter

Asztali nézet