2017 Škoda Octavia facelift

Škoda népszerű Octavia modell családja elérte a frissítés idejét a 3. generációnál is, ami apró részleteiben látható külső változáson ment át, finomabb vonalvezetéssel. A frissebb külső mellett megkapta a korszerű vezető asszisztens megoldásokat, az infotainment és connectivity rendszerekkel, és még új felszerelések is jönnek. Octavia még mindig egyedülálló a kategóriájában riválisok nélkül így VW csoportos kategória társiat sem zavarja. A siker modell jelenleg is több, mint 100 piacon van jelen és ez várhatóan bővül az Octavia-nak is, az Amerikai piaci indulás után. Az új Octavia sikere 1996-ban kezdődött, amikor újra megjelent a kínálatban az Octavia típusnév, amit korábban a Spartak-ról átnevezett Oldtimer viselt a maga korában, amiből készült a nyitott Felicia változat is.

 
 

2017 Škoda Octavia, az új osztott fényszórókkal

 
  Az új széria sikerét is mutatja, hogy az elmúlt 20 év során már több, mint 5 000 000 ügyfél döntött az Octavia mellett, amik mára elérhetőek sedan, kombi, 4x4, Scout (off-road megjelenésű 4x4-es), L&K (luxus), és RS (sport) változatokban, amikkel szinte minden területet lefednek a kategóriában választó magánszemélyek és vállalatoknál egyaránt. A megújulás a 3. generáció orrán a legfeltűnőbb a ketté osztott fényszórókkal, a dual face-nek nevezett formával és a kristályvonalak fokozásával. Az ügyfelek kérésre full-LED fényszórókat is választhatnak, ami már szinte mindegyik gyártónál választható a kategóriában, az Opel Astra-hoz például Matrix-LED fényszórókat kérhetünk, amit korábban csak a luxus autógyártók használtak, ahogy az Octavia is számos prémium extrát megkap.  
 

 

2017 Škoda Octavia és Octavia Combi, az új LED hátsó lámpákkal

 
  Octavia még mindig a kategóriája legnagyobb választható modellje, az óriása első-hátsó utastérrel is, és az alap 590 literes csomagtér, ami a sedan változatnál egészen 1 580 literig bővíthető, a kombinál viszont 610 literes alap csomagteret kapunk, ami 1740 literig bővíthető, de csak a kombi változathoz elektromos csomagtérajtó is választható. A külső megújulással jönnek az új infotaiment rendszerek, amikhez tartoznak a Swing és Bolero rádió, plusz a navigációs rendszerek az Amundsen és Columbus, amik új Glass design-t kapnak, ami a cikkben szereplő képen is látható. A Columbus rendszernél 9.2 hüvelykes érintőképernyőt kapunk, de a csúcsrendszerhez WLAN hotspot-ot is adnak, és SIM kártya modult LTE speed-vel, így ultra gyors internetet tud biztosítani a megújult Octavia az utasoknak, a luxus autókhoz hasonlóan, de megfizethető áron. A Škoda Connect kínál Infotainment Online és CareConnect szolgáltatásokat, amik közül a CareConnect elérhető mindegyik változathoz a G-TEC modellek kivételével.  
 

2017 Škoda Octavia - int -

 
  A támogató rendszerek terén is megújult a népszerű Octavia, amihez még utánfutó asszisztens is elérhető, amit korábban az Audi Q7-ben láttam, de ez a luxus szint, most már megfizethető autók kínálatában megjelenik folyamatosan. A Front Assist rendszer, ami figyel a gyalogosokra, plusz a hátsó radar, a hátsó kereszt forgalomra figyelmeztet, ami parkolóhelyről vagy udvarunkból való kitolatáskor sokat segít. A támogató rendszerek között még megjelenik a Blind Spot Detection holttérfigyelő rendszer is, plusz a rear-view camera segít a tolatásban, aminek képét a monitoron láthatjuk. A kínálatból nem maradhat el a Škoda Simply Clever okos megoldásai sem, ami olyan elemeket tesz az alapfelszereléshez, mint a kormány fűtés, a lehajtható asztal az első ülések háttámláján, a palack tartó, ami tökéletes PET palack tárolására, és a kombi megkapja a kivehető mágneses zseblámpát, ami eddig a SuperB-ek használtak a kínálatban. A motor választék is megújult, ami öt TSI benzinmotort és négy TDI dízelmotort tartalmaz.  
 

 

1958 Škoda 440 "Spartak" Typ 970 & 1961 Škoda Felicia

 
 

A motorok 84 lóerővel (63 kW) indulnak és a legerősebb változat a 184 lóerős (135 kW) lesz, amíg meg nem jönnek a facelift-es RS változatok, amik méretben 1.0 literestől kezdődnek és a legnagyobbak a 2.0 literes motorok lesznek. Az új alap 1.0 TSI motorral már választható az Octavia, ami 10 lóerővel nagyobb teljesítményt kínál az 1.2 TSI-nél. A TSI és TDI motorokhoz a kézi váltók mellett DSG váltót is kínálnak, amik motortól függően 6- és 7-fokozatúak lehetnek. A 2017 Škoda Octavia is elérhető lesz DCC „Dynamic Chassis Control” dinamikus alváz vezérléssel, ami tartalmazza a Comfort, a Normal és a Sport módokat tartalmaznak. A módválasztás lehetővé teszi a kormányzás beállításainak és a lengéscsillapítók jellemzőinek módosítását. A felni kínálatban 16”-18”-as méretű felnik lesznek elérhetők, de új design-val ellátott felnik is megjelennek az előbb említett méretekben. A felfrissült Škoda Octavia és Octavia Combi modellek már év végétől elérhetők lehetnek a kereskedésekben, de csak 2017 elején kezdik meg a kiszállításokat.

- Kartos Patrik -

2016-10-31, 20:08:15

 
     

 

 

Reklám

 

 

 

 

Reklám

AmazingCounters.com
AmazingCounters.com