MENÜ
   
 

 

HU / EN 

 
  2017 Lexus NX300h teszt - 2.oldal  
 

Sportos külső, modern hybrid hajtással

A Lexus a Toyotától jól ismert hybrid technológiát alkalmaz, amit még a Priusban fejlesztettek ki, és az óta is finomítottak. A Lexus NX hajtásában viszont az elektromos hajtást egy 2.5 literes soros, 4-hengeres benzinmotorral egészítették ki, ami 155 lóerős csúcsteljesítményt termel 5 700-as fordulaton, és a 210 Nm-es csúcsnyomatéka, ami 4 200 – 4 400-as fordulatszám tartományban áll rendelkezésünkre. A benzinmotor mellett az elektromos motorok 143 lóerőt és 270 Nm nyomatékot termelnek, amik tisztán elektromos hajtásnál is elegendő az NX mozgatásához, de a rendszer összteljesítménye 197 lóerő, amivel már szép menetteljesítményt tud nyújtani. Az NX alap változatai is megkapják a vezetési mód választót, amit az F-Sport változatokban még fokoznak további módokkal.

 
 

  

NX 300h műszercsoport - álló motornál, ECO módban és Sport módban

 
  A hybrid modell Sport módban a vezetési élményt fokozza, a gyorsabb gázreakcióval is. A Sport mód mellett Eco és Normál mód is választható, amik hozzák a megszokott hybrid élményt csendesebb kivitelbe, és sima indulással. A vezetése is nyugodt és kényelmes, a rendszer szépen könnyen mozgatja az NX-et, ami nem éppen könnyű a SUV méretei mellett, és még az akku csomag is ad a saját tömegéhez a hagyományos benzines változathoz képest. A Toyotáknál megszokott magas fordulati zajt a Lexus tervezői csökkentették, plusz a hybrid rendszereknél megszokott hang, csak akkor halható jobban, ha padlógázon gyorsulunk, kisebb gázadásnál szinte semmi nem halható még a Toyota hybrid rendszereknél megszokott egyenletes magas fordulati motor zaj, ami fokozza az utazási komfortot is.  
 

  

A középső TFT információs kijelző ECO és SPORT módban, valamint a módválasztó

 
  Az Eco és Normál módban való gyorsításnál az NX jó szigetelése jelentősen lecsökkenti a beszűrődő zajt, így már nem zavaró a fülnek, ami még jobbá teszi az utazást luxus szinten. A vezetése városban könnyű, az országút se hátránya, ahol szintén szépen csendesen jár és mindig van ereje az előzésekhez, ahogy autópályázásra is nagyon alkalmas, ahol leggyakrabban használják ezeket a prémium modelleket. Az NX futóműve a rossz utak egyenetlenségeit is szépen kiegyenesíti, ami lehet sportos feszesebb is állítástól függően. Ahogy befolyásolja a menetdinamikát is, a mérő óra fordulatra váltásával sportosságot ad a vezetőnek, a váltási lehetőséggel is, amit a hagyományos automata karral tudunk elvégezni, de felár ellenében váltófüleket is kérhetünk. A 197 lóerős hybrid rendszer teljesítménye és a nyomatéka elegendő, a gyors könnyed meginduláshoz, és előzésekhez, ami mellett takarékosan is lehet vele közlekedni.  
 

 

Reklám

 
  A hybrid rendszer 5,2-5,3 literes fogyasztást ígér a gyári adatok szerint, ami várhatóan emelkedhet a magasabb autópálya sebességnél, mivel a csúcssebessége 180 km/óra a német gyári katalógusban feltüntetett adatok szerint, és a gyorsulásához 9,2 másodperc szükséges 0-100 km/órára, de a 300h-val akár tisztán elektromosan is mehetünk néhány km-t is, ami a nagy városokban előnyös. Az elektromos használat hátránya, hogy amint kimerítettük az hybrid rendszer akkumulátorait, automatikusan bekapcsol a benzinmotor, ami használatközben visszatölti az akkumulátorcsomagot, de városi használatban az akkumulátorokat is tölti az autó, ami átalakítja fékezésnél keletkezett mozgási energiát és a motorféknél is tölti a hybrid rendszere az akkumulátorokat, így ettől ez is befolyásolja a tisztán elektromosan megtehető távolságot.  
 

 

Lexus NX300h - hátsó része is hozza a megszokodt sportos Lexus formát -

 
 

Az autó összességében tökéletes prémium SUV, amit csak ajánlani tudom azoknak, aki megengedhetik maguknak a prémium szintű árával, ami nem marad el a BMW, AUDI, Mercedes, Infiniti és hasonló márkák modelljeitől, minőségben, kidolgozásban, értéktartásban, valamint a megbízhatóságban is a legjobbak között van. A tesztelt modellből az alapáras változatért 12 640 000 Ft-ot kell fizetni az NX300h hybrid változatnál, ami meglepően olcsóbb, mint a benzines NX300 alapváltozat, ami viszont 13 230 000 Ft-tal kezdődik.

Az alap NX300h is széles felszerelés listát tartalmaz extrák nélkül, amik között megtalálható a 8 légzsák, a VSC, HAC vezetőtámogató rendszerek, a 8 parkoló érzékelő, sötétített hátsó üvegek, a LED fényszórók, a rejtett kipufogóvégek, 17”-es felnik, a 2-zónás klíma, a mód választó, a Lexus média kijelző - 8”-es kijelzővel és 8-hangszóróval és még sok más.

<<előző oldal

- Kartos Patrik -

2018-05-14, 09:04:37

 

 

AmazingCounters.com
AmazingCounters.com

 

Reklám

 

 

Reklám

Asztali nézet