MENÜ

Skoda Octavia RS TDI DSG, Comb

Elég erős a szórakozáshoz

A kocsi menetteljesítményei kiemelkedőek, az automata váltós modell esetében is tartalmazza a start/stop rendszert. A kocsi indulásnál és kisgázon használva, olyan mintha egy 1.6 -os vagy egy 2.0 TDI dízelmotort használnánk (150 lóerőset), mint egy normál dízel Octavia, észre sem venni, hogy egy RS a feliratok/jelek nélkül. A kocsi 3 üzemmódban állítható is az érintőképernyős kijelzőn keresztül. A választható mód a Normal, Sport, és az Eco, de saját beállítást is lehet készíteni, pl. milyenre legyen beállítva, futómű, motor, kormányzás, stb.

  

A Normál módban úgy működik, mint egy hagyományos Octavia, de Sport módban szinte mindent átállít, kormány áttételt, pedál reakciókat, futóműt, motor élénkségét, stb. A vezetési élménye szerintem jobb volt, mint a 320d kézi váltós BMW-nek ahhoz képest, hogy mekkora autó tudja mi az a sport. A futóműve is nagyon szépen felfogja az út egyenetlenségeit, még a 18”-as felnikkel is, a tesztelt autókhoz képest, mint pl. a Fabia, Yaris, vagy normál Octavia-khoz nézve, nem rosszabb a futómű egyenetlenség elnyelő képessége, mint a hétköznapi használatra tervezett kocsiknak.

  

Automata módban használtam, de még így is elég gyors a kocsi, egyfolytában húz, még 190 km/óránál sem tűnik el az ereje, még menni akar a kocsi. A váltó is szépen dolgozik, és nagyon gyorsan érzékeli, hogy kézi üzemmódba le vagy fel váltottam-e. A kocsi Sport üzemmódban a lehető legkisebb fokozatot biztosítja, automata állásban, a legjobb gyorsulás érdekében. A Normál módban a legmegfelelőbb, ami elég a kigyorsításhoz és az alacsony fogyasztáshoz, is. Az Eco módban pedig a lehető legalacsonyabb fordulatszámhoz választja ki az elektronika, a legideálisabb fokozatot. Ha valaki nem ismerné fel hogy milyen kocsi van mögött, annak meglepetés lehet, hogy vígan kielőzi egy Skoda.

A vezetés támogató rendszereik is segítik a vezetőt, én mondjuk 60 km/óráról gyorsítottam padlógázzal ezért nem akart kipörögni a kerék, de ha 0-100-as sprintet csinál valaki, annak várhatóan sikerülni fog. A kocsi fogyasztása is elfogadható DSG váltóval 5,0 liter van megadva, de normál használatnál, mint 140-es országúti tempónál, mint egyesek szoknak menni, még 6-7 literes átlagfogyasztás is meglehet. A kocsi dízelmotorja városi 50-es tempóban is csak 1250 - 1270-es fordulaton jár. A sportos hangolású kocsik közül, amik családi autónak is jók, és nem fogyasztanak egetverően sokat, azok közül ez az egyik legjobb választás. A családnak elég nagy helyet ad, de ha az apuka szórakozni kívánna, sport módban megteheti és nagyon jó vezetési élményt kap, egy első kerekes autóhoz képest. Ha pedig nagyon takarékos akar lenni, akkor ott van az ECO mód. A családnak is nagyon megfelel a méreteinek köszönhetően, ott van a nagy csomagtér (610 - 1740 literes), és a nagy hátsó és első utastér. Tehát a legjobb választás azoknak, akik szeretik a sport autókat és a gyorsaságot, a családi autó szerepe mellet, és nem engedhetnek meg maguknak, egy Mercedes E-osztály kombit, a V8-as motorjával, vagy egy RS6 Avant Audi-t. A legjobb Skoda amit vezettem eddig, igaz ez volt az első RS modell.

Kartos Patrik

2013. 09. 25., 17:44:02

Technikai adatok Skoda Octavia vRS Combi TDI - DSG
Motor Turbófeltöltős dízelmotor, nagynyomású, közvetlen befecskendezéses, közös nyomócsöves rendszerrel
Hengerűrtartalom 1 968 cm3
Furat x löket 81,0 x 95,5 mm
Hengerek száma 4
Max. teljesítmény kW (LE)/percenkénti f.sz. 135 kW ( 185 LE)/ 3 500 - 4 000
Max. nyomaték Nm/ perc.ford.sz. 380 Nm / 1 750 - 3 000
Sebességváltó  6-fokozatú, automata DSG váltó
Kormánymű Közvetlen fogasléces kormánymű, elektro-mechanikus szervókormánnyal
Fékek elöl/hátul Belső hűtéses tárcsafékek, dugattyús úszómércével/ tárcsafékek
Felfüggesztés: elöl McPharson felfüggesztés alsó háromszög-lengőkarokkal és torziós stabilizátorral
                            hátul lengőkaros felfüggesztés egy hosszanti és három átlós lengőkarral és torziós stabilizátorral
Fordulókör átmérő 11,13 m
Gyorsulása 0-100 km/óra 8,3 s
Csúcssebesség 228 km/óra
Fogyasztás (város/országút/átlag) 6,0l/ 4,4l/ 5,1 l/100 km
CO2-kibocsátás (átlag) 132 g/km
Üzemanyag dízel
Üzemanyagtartály térfogata 50 liter
Hossz. x szél. x mag. 4 685 x 1 814 x 1 452 mm (szélesség tükrök nélkül)
Tengelytáv 2 680 mm
Csomagtér térfogata 610 - 1 740 l
Saját tömeg 1 507 kg
Össztömeg 1 998 kg
Megengedett max. fékezett/ fékezetlen vontatható tömeg 1 600/750kg

<< Előző oldal

 

HTML Hit Counter
HTML Hit Counter

Free Counter
Free Counter

Hit Counter
Hit Counter

Asztali nézet