2017 Citroën C3 Shine BlueHDI S&S - gyors teszt 2. oldal

Nem egy versenygép, de fürge városban

A tesztelt C3-as egy csúcsfelszerelésű Shine változat volt, aminek orrában a jelenleg kapható legerősebb dízelmotort található 99 lóerővel, ahogy a motor megnevezése is utal rá a 100-val. A kínálatban csak a dízel 4-hengeresek, a benzinesek pedig csak 3-hengerrel készülnek 1.2 literes méretben. A motorteret látva, még a nagyobb dízelmotor is elveszik benne, a körülötte megmaradó óriás hely pedig megkönnyíti az égő cserét is a könnyű hozzáférésnek köszönhetően. Visszatérve a csúcsdízel hajtáslánchoz, ami könnyedén és nagyon szépen mozgatja a kis C3-ast, amivel a gyorsulási értéke gyári papírok szerint 11,9 másodperc (vezető és félterheléssel), ami már egész jó érték a mai városi forgalomhoz, mint Budapesten vagy Pozsonyban, ahol kész káosz a közlekedés autóval és gyorsan kell reagálni, ha haladni akarunk.

 
 

 

Az új C3-as HDI motorja a tesztautóban, és a kis 1.2-es a szalonautóban

 
  A kis dízel nyomatékosságát a hozzákapcsolt 5-fokozatú kézi váltóval nagyon jól kihasználhatjuk, ahogy a Škoda Octavia 1.9 PD TDI motorjainál és az új 1.6 CR TDI-knél. A dízel felöltős motorban van elég nyomaték ezzel a váltó áttételekkel, hogy mindig pörgősen meginduljon, mint egy fitt sportoló, amiért plusz pont jár és a sportos vezetést kedvelőknek sem okoz csalódást. A nyomatékos kis 1.6-os dízelmotor (átlag: 3,7 l/100 km) alacsony fordulaton alig hallatja dízel hangját, de a megindulása és rugalmassága elfeledteti dízelségét a tesztelt C3-asnak. A 99 lóerőnél és a 254 Nm nyomatéknál (1750-es fordulaton) nem kell több hozzá, és lehet hogy nem gyorsabb 10 másodpercnél, de amit nyújt a vezetőnek az nem érezteti, hogy még gyorsabb autó kéne. A futómű beállításai és a kormányzása kiválóak a mindennapi használtra és még a rossz minőségű utakon is, amiket a kisebb felnik javítanák. A pörgős kis autó elég jó fékeket kapott, amikkel könnyedén megállunk és a többi gyártó ellenére a C3-as hagyományos kézifékkart kapott, ami a sportos vezetéshez inkább tartozik, mint egy zümmögő elektromos rögzítőfék és így az elektronika se okozhat gondot a kéziféknek, ami a mechanikája révén sokkal jobb.  
 

 
  A városi használatban tökéletes és hosszabb utakra sem rossza a franciás kényelem mellett, amit csak a hátsó fejtér és lábtár méret ronthat az elöl utazóktól függően. Ha nincs szükségünk nagy autóra és szeretjük a divatot, akkor tökéletes választás az új C3 generáció a kisautók közül, amiben még két gyerek tökéletesen elfér és akár utazásoknál is tökéletesen helyt tud állni majd, de főként a fiatalokat tudja megfogni ezzel a stílus világgal és a 36 választható kombinációval külső szín kombinációt számolva. A Citroën C3-nál még az égő csere is könnyű, a nagy magas orra lehetővé teszi a könnyű égő cserét is, amit az 1.2 literes benzin és 1.6-os dízel motorok kis mérete is megkönnyít, ami a szerelők munkáját is könnyebbé teszi, de ez is ritka manapság a gyártóknál. Az erős dízelmotor alacsony fogyasztással párosul, ami nem hátrány a mai benzinárakon és emellett még kiválóan húz, és csak menni akar menni és menni.  
 

... és a crossover-es védőelemek ellenére is kisautós hátsó része lett

 
  Az első tesztek után csak ajánlani tudom az új Citroën C3-at, ami a francia kocsik rossz híre ellenére egy kiváló tökéletes kisautó, ha megfelelően gondozzák, karbantartják. Ahogy más gyártóknál is előfordulnak hibák, amik megnehezítik az ügyfelek életét még a VW modelljeinél is, így a francia kisautó sem lesz rosszabb a többi márka modelljeinél, ami még a kisautó kategóriába is hoz egy kis színt, az új egyedülálló megjelenésével és választható kombinációival.  

 

 

Mi a helyzet Magyarországon?

Citroën Pásztor kereskedésében tartott Citroën C3 bemutatón, az ügyfeleknek részletesen bemutatták az új C3-ast, ami a januári indulással kezdi meg pályafutását, így a bemutatót a Citroën Hungaria is támogatta saját sajtó autókkal is, amiket ki lehetett próbálni 1.2 PureTech feltöltős benzinmotorral, ami a külföldi bemutató után írt újság cikkekben is szereplő fehér-piros színkombinációt kapta meg a méretes felnikkel, a másik pedig a tesztelt szürke-fekete színkombinációs tesztautó volt a csúcsdízelmotorral. A bemutató alatt Badár Sándor és fia Badár Tamás készültek saját műsorral, ami nagyon jó szórakozást nyújtott a bemutatón, utána pedig étel-ital várta a meghívást elfogadó ügyfeleket, ami után következtek a tesztvezetések.

 
 

 

Reklám

 
  Az új C3-as most kezdi pályafutását a bemutatóval felhívva a figyelmez az új generációra, ami már 2 990 000 Ft-tól elvihető, de azzal számolni kell, hogy az alap változat nem tartalmazza az Airbump oldalvédő betétet, így a megjelenése is mást ad vissza. A kínálatból választhatunk 9 karosszéria színt és 3 tetőszínt és ha akarjuk azonos színű lehet az egész autó, de a tetőszínnel is kombinálhatjuk, amik visszatérnek a visszapillantókon, a ködfényszóró kereten is, és az Airbump első négyzetének keretén. A kínálatból még választhatunk három 1.2 PureTech motort különböző teljesítmény szintekkel és a két 1.6 HDI-t, amik közül a gyengébb 1 000 000 Ft-val magasabb alapáron kezdődik az alap dízelhez képest, de a MINI-hez hasonlóan igazán egyedülálló autót tudunk összeállítani, amik a fiatalabb ügyfeleknél nagyon fontos lehet a divatot tartva.  
 

Az 1.2-es benzines C3-as szalonautó, amin jobban látszanak a tetővel azonos színt kapó részletek

 
  A felszerelés szintek a LIVE, FEEL és SHINE szinteket tartalmazzák és a tesztelt autó ezek közül a SHINE szintet kapta meg, így az alapabb változatokat majd a következő hónapokban még tesztelem. A FEEL szinttől már LED fényeket is kap, de csak ettől a szinttől választható Airbump 65 000 Ft-os felárral, ami a SHINE-nál ingyen jár és ha nem kell ennél a szintnél is levetethetjük. A FEEL még olyan kiegészítést kap, mint a tolatóradar, az esőérzékelős ablaktörlők, az automatikus fényszórók kapcsolása, a sötétedő belső tükör és még a ködfényszóró, amiket az opciós listáról is lehet még fokozni.  
 

  

... és az utastér részletei

 
 

A csúcs SHINE szint pedig aktív szénszűrős automata klímát kap, plusz a rádiót 7 hüvelykes érintőképernyővel. A tesztelt C3 SHINE 100 BlueHDI tesztelt autó még extrák közül megkapta a Techno csomagot (350 000 Ft - kulcsnélküli nyitást-zárást, a nyomógombos indítással, a tolató kamerát, a holttérfigyelő rendszert, és Citroën Connect Box segélyhívót), a 17”-es CROSS felniket (+225 000 Ft), a panoráma üvegtetőt (+125 000 Ft), a pótkereket (+30 000 Ft), a sötétített hátsó üvegeket (+31 000 Ft), plusz a Citroën Connect NAV rádiót 3D navival (+156 000 Ft).

<<előző oldal

 
 

- Kartos Patrik -

2017-01-20, 20:00:38

 

 

Reklám

 

 

 

 

Reklám

 

AmazingCounters.com
AmazingCounters.com