MENÜ
   

 

 

 

Audi Q3 1.4 TFSI S-tronic Off-Road csomaggal - teszt

A kis ördög

Audi néhány évvel ezelőtt beszállt az SUV-k piacába a Q7-es nagy SUV-val, amit a siker után követett a kisebb Q5. A Q5 a Q7-es 5 személyes változatának felel meg, amivel a városi közlekedés is könnyebb és kisebb terepet is elvisel. A legújabb Q családtag a Q3-as, ami igazán kis parkolóhelyeken is elfér. A tesztel modell egy Off-Road csomaggal és a díjnyertes 1.4 TFSI benzinmotorral szerelt változat volt. 

 
 

Vadító külső

Audi az új modelljeit kifejezetten sportosra tervezi. Az új kis crossover még sportosabb és fiatalosabb megjelenést kapott, mint a korábban tesztelt Q5-ös. A Q5-ösön még látszik a Q7-es formavilág, de az új Q3-as már egy könnyed sport crossover megjelenést kapott. A vékonyabb, szögletesebb fényszórókkal még morcosabb megjelenése van, mint a nagy testvéreinek és ez a modell láthatóan már szögletesebb Single frame hűtőrácsot kapott. 

 
 
A megjelenését fokozza még az opciós listáról választható LED nappali fényes fényszórók, amik az éjszakába egyedi megjelenést adnak a Q3-nak. Az oldal vonal vezetése a Q5-re hajaz, de itt finoman a kisebb mérethez lett igazítva, valamint fényezetlen oldal védő borításokat is kapott, amit a Q3 választók ízlésük szerint fényezettre (S-line) cserélhetik. A tesztautó viszont még komolyabb védő borításokat kapott, ami látható az első és hátsó ütköző fém védőbetétjén is (Off-Road). A Q3-as hátsó részét szinten új LED technikás lámpákkal is fellehet dobni az opciós listáról, valamint láthatóan ez a Q modell is a Q7-esnél megjelent hátsó ütközőbe épített lámpákat is megkapta. Az élesebb törésvonalak sokkal inkább sportosabb megjelenést adnak, mint elegánsat. 

Kis méret, nagy utastér

A Q3-as utastere meglepően tágas a kis külső mérete ellenére. A tesztautó utastere még a hagyományosabb megoldásokat tartalmazta, mint az egyszerű kézi ülés állítást vagy a szövet kárpit üléseket. Az ülései nagyon jó oldaltartást biztosítanak teljesítményéhez képest. A hosszútávú utakon probléma nélkül utazik négy felnőtt utas és az automata klímával felszerelt változatok még kellemes hőfokot biztosítanak utazáshoz.

 
    
Az első utastér még a 180 cm-nél magasabbaknak is nagyon kényelmes, de a hátsó üléssorban a 186 cm-es magasságommal éppen 1 – 1,5 cm maradt a fejtérből, viszont a lábtér igen tágasnak bizonyult (a testesebb vezető és első utas esetében már eléggé kicsi). A vezető könnyedén kiismeri a kezelőszerveken magát és a színes kijelzőn könnyen meglehet találni mindent, amit a középkonzol tetején helyeztek el, igaz nem érintőképernyős de elég a NAV, RADIO, Tel gombok után 5 gombbal kiválasztani mit is akarunk, esetleg lista esetén a középső forgó gombbal választani.   
 

A bajuszkapcsolók könnyen elérhetők kormány elengedés nélkül, ami nagyon jó és biztonságosabb vezetést biztosít. Az S-tronic váltósapkája már a hagyományos kézi váltókéhoz hasonlít, a Tiptronic Audi automata váltóval ellentétben. A tároló rekeszekből is van bőven, ami elég a hölgy ügyfeleknek is. A második üléssorban a középső utasnak a legkényelmetlenebb az utazás, a lábtérbe benyúló hátsó szellőzőknek köszönhetően, plusz középen a kardán alagút miatt megemelték a lábteret. A csomagtere bőven elég a bevásárláshoz is, de a magas csomagtér ajtó perem nem könnyíti meg a nagyobb tárgyak esetleg megpakolt bevásárló táskák átemelését.  

Ez nagyon megy

A tesztelt Q3-as az ismét díjat nyert 1.4 TFSI motorral volt felszerelve, ami május 16-ától (2014) került be a magyarországi kínálatba. A meghajtásáról gondoskodó 1.4 TFSI benzinmotor nagyon pörgős teljesítményt biztosít a kis crossover-nek. A 150 lóerős és 250 Nm nyomatékú kis motor alap D állásban egy finoman dolgozó motort ad, de ha S állásba tesszük akkor egy igazi vadállat lesz a kis crossover-ből. Az S állás az S-tronic automata váltón megvadítja a Q3-ast, az alap beállításait megváltoztatja és visszavált a lehető legkisebb fokozatba és a legjobb sportautóhoz méltó menetteljesítményt nyújtja. 

 
   
A D állásban viszont a mindennapokhoz megfelelő gondolkodással dolgozik. A D módban érezhető, hogy gondolkodik a váltó a hirtelen gázadásnál. A első kerék meghajtással pedig a legjobb utcai prémium kis crossover lesz a Q3-as. A teljes hajtáslánc a legjobb választás lehet a mindennapi használatra és mellette még szórakozni is lehet az S-ben, de még lehetőség van kézi váltásra is

következő oldal >>

 
     

                                                                            

HTML Hit Counter
HTML Hit Counter

Free Counter
Free Counter

 

 

 

Free Hit Counter
Free Hit Counter

Asztali nézet