MENÜ
     
 

HU  

 
 

DRIFT - A sodródás technikája - Motorsport -

Egyre népszerűbb a DRIFT!

Egyre többet lehet hallani és látni különböző szervezésű DRIFT versenyeket, ezért úgy döntöttem, hogy írok róla egy rövid kis szösszenetet.

 
   
 

Kezdjük az alapokkal: „A DRIFT egy olyan vezetési stílus, amelyben a vezető a gázpedált, a féket, a kuplungot, a sebességváltót és a kormányt arra és úgy használja, hogy a kocsit a túlkormányzás állapotában tartsa, miközben körről körre manőverez végig a pályán.”

Forrás: driftoktatas.hu

Nincs egyszerű dolga a drift pilótának, hiszen csak úgy tudja az autó feletti uralmát ilyen szinten biztosítani, hogy az ellenkormányzás mértékét a gázpedál és a fékek folyamatosan váltogatásával, de leginkább a gázpedál segítségével szabályozza, így mozgatva a drift autót. És mindeközben az autót végig az ideális pályaíven kell tudnia tartani, (vagy verseny során a lehető legközelebb a kijelölt „érintési pontok”-hoz), ráadásul mindezt úgy, hogy extrém szögekben csúsztatja az autót.

 
   
 

A drift lényege a többi autósporttal szemben nem a gyorsaságban rejlik, hiszen keresztben a pályán elég nehéz extrém gyorsulásokat elérni. Itt sokkal fontosabb az az élmény amit ez az extrém helyzet biztosít. Természetesen a versenyeken sok szempontnak meg kell felelni ahhoz, hogy előkelő helyezéseket érhessenek el a versenyzők, de arról majd talán egy következő cikkben.

A drift, mint sportág egyébként Japánban indult útjára, mint azt sokan láthattuk egyes filmekben vagy éppen számítógépes játékokban smile. Egészen pontosan a 90-es évek elején Japán hegyi útjain kezdődött minden… Aztán a videós megosztásoknak köszönhetően a legújabb Japán „őrület” nagyon gyorsan átszivárgott a világ nyugati részére is, elsőként Angliában kezdett el a drift, mint sport egyre nagyobb teret nyerni.

 
   
 

Aztán természetesen, ahogy az lenni szokott, egyre több országban terjedt el a híre a driftnek, így mára már szinten minden országban töretlen népszerűségnek örvend, egyre nagyobb tömegeket vonzva maga köré.

Ebből nyilván sem Szlovákia sem pedig Magyarország nem maradt ki és itt is elmondható, hogy évről évre egyre színvonalasabb drift versenyeket szerveznek. Egyre több versenyző áll a rajthoz és egyre nagyobb tudással rendelkeznek. Mivel ez egy viszonylag drága sport, mint minden autós verseny, ezért nincsenek könnyű helyzetben hazáink fiai, de szerencsére azért lehet támogatókat szerezni.

Az utánpótlás is egyre inkább megoldott. Magyarországon például minden évben szerveznek nyári drift táborokat gyerekek részére, hogy biztosítva legyen a későbbi utánpótlás. Ennek köszönhetően megfigyelhető az a tendencia is, hogy egyre fiatalabb versenyzők jelennek meg már a profi kategóriában is. Ez további fejlődésre készteti az idősebbeket, így magát az egész drift sportágat, így jó szívvel üdvözöljük ezt a kezdeményezést.

 
   
 

Az is megfigyelhető tendencia, hogy már egyre több helyen lehet kipróbálni és meg is tanulni a driftet. Megjelennek a drift oktatására és tanítására specializálódott cégek, akik profi versenyautókkal és profi oktatókkal állnak rendelkezésére azoknak, akik meg akarják tanulni a driftet, vagy csak ki akarják próbálni. Sőt már drift iskolákkal is lehet találkozni, ahol már a versenyzésre készítik fel az oda jelentkezőket.

Ha kedvet kaptál a drifteléshez, akkor ajánlom figyelmedbe az egyik legnagyobb céget, akik dirft oktatással foglalkoznak. Ők a DRIFTOKTATÁS.HU csapata, akik már saját versenycsapattal is rendelkeznek, a weboldaluk pedig, ahol minden információ elérhető: www.driftoktatas.hu

- driftoktatas.hu -

2020-02-02, 13:09:54

 
 

 

 
 

 

 

 

hit counter

visitor counter

 

1993 Porsche 911 Carrera RSR

Porsche egy igazán különleges 911-e került árverésre

 

2019 Toyota GT86 Hakone Edition

Toyota egy új egyedülálló kiadást készített

a népszerű GT86 kupéjából

 

2019 Aston Martin 'DBS 59' Edition

Aston Martin egy új ünnepi modellt mutatott be

 

2015 HSV Gen-F 25th Anniversary ClubSport R8

 

 

 

 

   
Asztali nézet